Vóór alles het Hoofdnummer

Al sinds 1878 drommen leden van alle studentenroeiverenigingen in Nederland jaarlijks samen, tegenwoordig onder de Schalkwijkse spoorbrug bij Houten. Op deze desolate plek wordt onder een schouwspel van hilarische studentikoze uitspattingen, een strijd tussen de beste roeiers van Nederland uitgevochten op het woelige Amsterdam-Rijnkanaal. Over een onlogische afstand van 3 kilometer, in een vier met stuurman, wordt een wedstrijd gevaren die voor menig roeier belangrijker is dan die voor Olympisch goud.

Het project ‘Vóór alles het Hoofdnummer’ draait om de verhalen van Varsity-winnaars. Verhalen die lopen van de oudst nog levende winnaar van het Hoofdnummer in 1946, tot en met de winnaar van de afgelopen editie in 2018. Hiermee wordt een uniek totaaloverzicht gegeven van de belevenissen van alle naoorlogse winnaars. Samen met andere visuele weergaven van het evenement, is dit samengevoegd in de vorm van een groot (30x30cm) koffietafelboek van ruim 300 pagina’s dik.

Middels QR code's krijgen de lezers van het boek toegang tot video interviews met de winnaars. Zo wordt print en video tóch samengebracht.


Bezoek website